Knijpen bij wijze van Kwaliteitscontrole

Boer Matthijs, oprichter van ElkeMelk, bottelt zelf al zijn flessen. Hij heeft hier eigenhandig een volledige productielijn voor ingericht. Flessen bottelen brengt tal van uitdagingen met zich mee. Om te controleren of elke fles helemaal in orde is moet er continu iemand aanwezig zijn, om in de gaten te houden of bijvoorbeeld elke dop wel goed geplaatst is of dat de labels net niet verkeerd zitten.

Procesautomatisering is een vak op zich en kan zeer kostbaar zijn. Maar omdat we voor de kwaliteitscontroles AI gebruiken, is de software flexibel. Dit leidt tot lagere ontwikkel- en hardware kosten. Zo kan het kostenplaatje toch goed uitpakken, ook voor de MKB’er.

Voordat we gestart zijn, hebben we goed de tijd genomen om van Matthijs te begrijpen wat hij nodig had. Naar aanleiding daarvan hebben we gezamenlijk besloten om een machine te ontwerpen die voorzichtig in de melkflessen knijpt en kijkt of de fles visueel in orde is. De machine is daarbij ook zo in te stellen dat er direct een smsje gestuurd wordt, mocht hij te vaak constateren dat iets niet in orde is.


Die machine draait nu dagelijks productie. Na de levering, installatie en integratie van de robot, is de handmatige controletijd van boer Matthijs dusdanig verminderd dat de terugverdientijd gunstig is.

Ben je benieuwd of AI-bekrachtigde kwaliteitscontroles ook jouw productieproces kunnen versterken?

Contacteer ons

#Elkemelk #Siemens-PLC #SICK-sensors #Daheng-imaging #Metal-Work #Pytorch